Hrachová polévka
Počet porcí: 4
Suroviny:
- 250g hrachu
- 40g sádla
- 50g hladké mouky
- 2 krajíce staršího chleba
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 250ml mléka
- majoránka
- sůl
- olej
Postup
Hrách přebereme, propláchneme a necháme přes noc odmočit ve vodě. Druhý den vodu slijeme, zalijeme hrách přibližně 1,5 litry vody a uvaříme jej do měkka. Poté jej slijeme a vývar ponecháme stranou.
V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a vytvoříme cibulovou jíšku. Zalijeme ji trochou vody a za stálého míchání povaříme. Dolijeme vývarem z hrachu, pokud je polévky málo, můžeme přidat ještě trochu vody.
Větší část uvařeného hrachu rozmixujeme. Rozmixovaný i nerozmixovaný hrách přidáme do polévky a 15 minut povaříme. Dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, osolíme a přidáme mléko. Polévku necháme projít varem.
Podáváme s osmaženým a na kostičky nakrájeným chlebem či jiným pečivem.
Recept vložil Aredhel
Hodnocení receptu
Recept ještě nikdo nehodnotil. Buďte první a přidejte své hodnocení.